Historie

Rond 1940 hebben Jan Pieter Koopman en zijn broer Johannes Koopman het bedrijf gelegen op het Zeeuwse eiland Tholen te St.maartensdijk van hun ouders overgenomen, in die tijd werd er nog met paarden gewerkt en omdat het bedrijf vrij klein was, deden de broers al loonwerk met de paarden.

De loonwerk activiteiten bestonden uit het ploegen, bewerken en oogsten van het land.

Ook het transport van de geoogste producten , mest en kunstmest.

In 1950 werd de eerste tractor op petroleum aangeschaft, 1 van de eerste tractoren in zeeland, hiermee werden de loonwerk activiteiten uitgebreid.

In 1960 deed er door de ruilverkaveling op Schouwenduivenland de mogelijkheid voor een nieuw bedrijf te starten. Jan Pieter Koopman besloot met zijn gezin deze uitdaging aan te gaan en er werd een gemengd bedrijf opgestart, het huis en een schuur/stal werden gebouwd en de grond lag aan het bedrijf.

 

Hoewel het gezin zich goed thuis voelde in Scharendijke had vader Jan Pieter Koopman te kampen met enorme heimwee, hierdoor werd na 5 jaar (1965) besloten het bedrijf te verkopen en terug te keren naar het eiland Tholen. Er werd opnieuw grond een huis en een schuur aangekocht in St.Maartensdijk, naast akkerbouw en vee (stieren) werden de loonwerk actiteiten weer opgepakt.

 

1973 ,na het plotselling overlijden op 61 jarige leeftijd van Jan Pieter Koopman werd het bedrijf voortgezet door zijn vrouw Grietje Getruida Koopman Ponse en hun zoon Jacob Jan (Jaap) Koopman.

In 1976 huwde Jacob Jan (Jaap) Koopman met Johanna Hendrika (Hanna) Wielaard en namen in de loop der jaren het bedrijf over van moeder Grietje, onder de naam loonbedrijf J.J.Koopman.

 

In 1983 werd ook het ouderlijk bedrijf van Jacob Izak Wielaard en Stoffelina Jacoba Wielaard op den Brouw overgenomen en werd er gestart met de nieuwbouw van de huidige locatie aan de Provinciale weg 62.

 

Na verkoop van grond en gebouwen aan de gemeente tholen aan de kasteleinsweg te St.Maartensdijk werd er in 1986 verhuist naar de nieuwe locatie.

Na de verhuizing blijft het bedrijf groeien tot 1 van de grotere loonbedrijven op het eiland Tholen, in 1994 is de oudste zoon Jan Pieter (Janco) Koopman toegetreden tot het bedrijf, in eerste instantie in loondienst. In 1999 is ook jongste zoon Jacob Izak (Jamie) Koopman op het bedrijf komen werken. In 2003 is de VOF Firma Koopman opgericht.

Ons bedrijf investeerde in veel capaciteit en grotere machines om in korte tijd veel werk te kunnen verzetten. Het bedrijf deed op mais en bieten oogsten na alle voorkomende agrarische werkzaamheden.

Vanaf 2005 zijn we ook begonnen met het snoeien van hagen en het rooien van bomen deze tak groeide, maar de agrarische activiteiten gingen altijd voor. De omzet groeide en de werkdruk werd steeds hoger. In 2015 werd het duidelijk of we moeten flink investeren, machines vernieuwen gps aanschaffen nog verder groeien en personeel aantrekken of meer investeren in onze neven activiteiten.

In maart 2016 werd naar veel wikken en wegen besloten te stoppen met bijna alle agrarische werkzaamheden. De machines werden verkocht en er werd herinvesteert in groenvoorziening.

In januari 2019 heeft J.I. Koopman de onderneming verlaten, de VOF word daarna voortgezet door J.J. en J.P. Koopman.

Vanaf heden zijn wij een bedrijf wat investeert in mogelijkheden en vernieuwingen binnen de groensector.

ONS MOTTO: “STERK IN GROENWERK”

Facebook